We komen meerdere soorten wespen tegen die steken | overlast geven
Geschreven door AdministratorVeel voorkomende wespensoorten
De gewone wesp
Gewone wesp
De gewone wesp (Vespula vulgaris L.) is een limonade-wesp en bouwt haar nest van een soort papier. Dit papier wordt gemaakt van fijngekauwd hout dat niet is aangetast. Dit zorgt voor de licht gele of oker-gele kleur van het nest. De gewone wesp bouwt haar nest meestal op een beschutte plaats en houdt van zoetigheid, van daar de term limonadewesp
Bestrijden of nest laten zitten
Als het nest op een plek zit waar u of andere personen dichtbij komt of kunt komen is het advies bestrijden. Doe dit niet zelf, bestrijders hebben daarvoor niet voor niets beschermende kleding. Bestrijding door een poedervormig insecticide aan te brengen in de invliegopeningen waar de wespen in en uit kruipen. Denk aan de openingen van het nest, openingen in de buitenmuur van een gebouw (bijvoorbeeld ventilatieopeningen van de spouwmuur) of gaten langs kozijnen of onder de pannen. Het maakt daarbij geen enkel verschil of het nest zich dichtbij of verderop achter de opening bevindt. Het middel kan met behulp van een poederspuit worden toegepast. Op deze bestrijding krijgt u seizoensgarantie!
Overige tips
Een wespennest kan ook op een beschutte plek zitten die u niet kunt zien. U ziet dan de wespen alleen gericht op een plaats af en aan vliegen. Blijf uit de buurt van de aanvliegroute en maak de ingang niet dicht.
De ingang van het wespennest nooit dichtmaken of af te sluiten.
We komen vaak bij mensen die zelf de invliegopening van het wespennest hebben dichtgemaakt. Ze waren in de veronderstelling dat ze met deze actie verlost waren van overlast! Het tegendeel is waar. U krijgt veel meer overlast en u creëert een gevaarlijke situatie. De wespen raken geirriteerd en de "opgesloten wespen" proberen een uitgang te vinden. Deze uitgang is regelmatig aan de binenkant van de woning. Niet doen dus. Bovendien maakt het de bestrijding lastiger!
De duitse wesp
Duitse wesp
De Duitse wesp (Vespula germanica F.) vormt samen met de gewone wesp (Vespula vulgaris L.) de groep van de zogenaamde limonadewespen: de wespen die in de tweede helft van de zomer overlast kunnen veroorzaken. De Duitse en de gewone wesp hebben meerdere familiegenoten die af en toe in Nederland worden aangetroffen, onder andere de Saksische wesp (Dolichovespula saxonica F.). De werksters van deze wespensoorten zijn qua uiterlijk moeilijk van elkaar te onderscheiden; bij de koninginnen is het verschil iets duidelijker. Het nest heeft niet zoals de gewone wesp de gele kleur. In een goed ontwikkeld wespenvolk kunnen soms wel 5000 of meer wespen voorkomen. Wespen steken wanneer ze in het nauw worden gebracht of wanneer het nest wordt verstoord. Sommige mensen zijn voor het wespengif zo gevoelig dat zij direct na het oplopen van een steek, in contact moeten treden met een arts.
Bestrijden of nest laten zitten
Als het nest op een plek zit waar u of andere personen dichtbij komt of kunt komen is het advies bestrijden. Doe dit niet zelf, bestrijders hebben daarvoor niet voor niets beschermende kleding.
Bestrijding door een poedervormig insecticide aan te brengen in de invliegopeningen waar de wespen in en uit kruipen. Denk aan de openingen van het nest, openingen in de buitenmuur van een gebouw (bijvoorbeeld ventilatieopeningen van de spouwmuur) of gaten langs kozijnen of onder de pannen. Het maakt daarbij geen enkel verschil of het nest zich dichtbij of verderop achter de opening bevindt. Het middel kan met behulp van een poederspuit worden toegepast. Op deze bestrijding krijgt u seizoensgarantie!
Tips
Een wespennest kan ook op een beschutte plek zitten die u niet kunt zien. U ziet dan de wespen alleen gericht op een plaats af en aan vliegen. Blijf uit de buurt van de aanvliegroute!
De ingang van het wespennest nooit dichtmaken of af te sluiten.
We komen vaak bij mensen die zelf de invliegopening van het wespennest hebben dichtgemaakt. Ze waren in de veronderstelling dat ze met deze actie verlost waren van overlast! Het tegendeel is waar. U krijgt veel meer overlast en u creëert een gevaarlijke situatie. De wespen raken geirriteerd en de "opgesloten wespen" proberen een uitgang te vinden. Deze uitgang is regelmatig aan de binenkant van de woning. Niet doen dus. Bovendien maakt het de bestrijding lastiger!
De Franse veldwesp
Franse veldwesp
De Franse veldwesp (Polistes dominula) heeft een iets meer afgeplat en slanker lichaam dan andere wespensoorten. De voelsprieten zijn wat meer oranje en hun lichaam is overwegend zwart met gele dwarsstrepen. Je kunt deze wesp herkennen door de hangende pootjes die ze onder zicht hebben hangen als ze vliegen. De Franse veldwesp wordt ongeveer 12 tot 18 millimeter lang en is het hele jaar te zien, de koningin overwintert op beschutte plaatsen in bomen maar ook wel in huizen.
Als de zon niet schijnt ziet u deze wesp maar zelden vliegen.
Leefwijze
In het voorjaar worden de nesten gesticht door een koningin die de overwinterd heeft. Nesten hebben geen omhulsel van papier, maar zijn open, waardoor de wespen goed te zien zijn en bevatten in het algemeen ongeveer 10 andere wespen. De koningin maakt haar nesten op beschutte locaties. Vooral onder dakpannen of onder de rand van dakramen. Graag onder een rand die snel temperatuur opneemt als de zon schijnt, zink en lood. De Franse veldwesp jaagt voornamelijk op insecten en is niet geïnteresseerd in zoete stoffen. Hierdoor komt hij zelden in conflict met de mens. Wel kan de Franse veldwesp steken, maar dat gebeurt in principe alleen als gevaar dreigt.
In tegenstelling tot veel andere wespen, bewoont de Franse veldwesp soms meerdere nesten naast elkaar. Vaak werken 2 of meer jonge (zuster)koninginnen zelfs samen aan eenzelfde nest. Uit die groep stichtsters ontwikkelt zich een rangorde. Eén van de dominantere vrouwtjes wordt uiteindelijk de nieuwe koningin en zal de meeste eieren produceren. De andere geïnsemineerde vrouwtjes worden gedegradeerd tot werksters. Daarna worden ook echte werksters voortgebracht die niet paren.
Invloed klimaat
De laatste jaren blijkt het aantal Franse veldwespen in ons land toe te nemen. Kennelijk profiteert deze warmteminnende soort van de stijgende temperaturen.
Franse Veldwesp onder dakraam. Raam stond open, vandaar aan de binnenkant het nest.
Bestrijden of nest laten zitten
In verglijking met bovenstaande soorten:
Franse veldwespen zijn niet geïnteresseerd in zoetigheid, waardoor ze zelden hinderlijk zijn op het terras. Wel kan deze wesp steken maar doet dat alleen als hij zich bedreigd voelt, dus dicht bij het nest! Jaarlijks krijgen van meldingen van schilders die op het dak gestoken worden (dus te dicht bij het nest werkzaam, pannen opschuiven ed). De Franse veldwesp, is ten op zichtte van de gewone wesp, een heel ander soort wesp. De Franse veldwesp leeft in een nest met ongeveer 10 andere wespen. De kleuren komen vrijwel overeen met gewone wespen en ook de Franse veldwespen kunnen steken, verder zijn er weinig overeenkomsten.